nase selo1 skolski casopis1  ekologija1 

 

 

 

 

kulturne aktivnosti1  savetnik5  zavrsni ispit1 

Дана 3. октобра 2015. године нашој школи је припала част да угости архитекту др Недељка Боровницу, добитника годишње награде Накова за 2015. годину. Др Недељко Боровница је приликом ове посете одржао предавање за представнике ученика и запослених на тему Платонових чврстих тела, чијем је проучавању посебно посвећен. Уважени архитекта је изразио своје радовање што је поново део ове школе из које је и сам отишао у свет образовања и науке. На наш седамдесети рођендан, даривао је школи новчани део годишње награде и пакете са моделима Платонових чврстих тела и пригодном брошуром. Новчана средства ће бити утрошена за побољшање квалитета наставе, а пакети ће бити даровани најуспешнијим ученицима.

Арх. др Недељко Боровница је оставио велики траг у српској архитектури и научно -истраживачком раду. Већи део његовог рада везује се за област стамбених објеката и насеља. Пројектовао је многе објекте широм земље. Објавио је бројне чланке и наступао на многим стручним и научним скуповима. Његова докторска дисертација ''Параметри за планирање и пројектовање станова у градским насељима'' објављена је као посебна публикација. Објавио је и студију ''Прилагођавање породичне стамбене изградње морфолошким облицима тла''. Освојио је бројне награде и признања учешћем на урбанистичким конкурсима:

- За најбоље решен саобраћај у делу простора око Калемегдана и реке Саве;

- Прву награду на конкурсу за стамбено насеље Церак виногради за које је добио највеће друштвено признање Града Београда – Октобарску награду за урбанизам и архитектуру;

- Прва награда на међународном конкурсу за стамбено насеље Гоцлав у Варшави, Пољска.

Своју трајну везу са Наковом је означио тако што је пројектовао Центар Накова, са објектима мешовитог садржаја: центара за културу, угоститељство, трговину и становање, које је реализовано 1985. године.

Школа и овим путем захваљује архитекти др Недељку Боровници на присуству и поклону.

 

 


Naslovna     O školi     Nastava     Učenici     Preuzimanja     Galerija     Kontakt adresa